Σεξουαλική παρενόχληση

This page was last updated on: 2023-12-05

Σεξουαλική παρενόχληση

Η παρενόχληση είναι «ανεπιθύμητη συμπεριφορά συνδεδεμένη με το φύλο ενός προσώπου, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος», ενώ η σεξουαλική παρενόχληση είναι «οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος ».

Το άρθρο 3 (2) (α) του νόμου 3896/2010 αναφέρει επίσης ότι «η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση και οποιαδήποτε λιγότερη ευνοϊκή μεταχείριση λόγω υποβολής ή απόρριψης αυτής της συμπεριφοράς που συνιστούν διάκριση λόγω φύλου και απαγορεύονται".

Σύμφωνα με το άρθρο 662 του Ποινικού Κώδικα, ο εργοδότης έχει μεγάλο «καθήκον μέριμνας» για την προστασία των υλικών και ηθικών συμφερόντων και την προσωπικότητα των εργαζομένων και των τρίτων προσώπων στο χώρο εργασίας. Αυτό συνεπάγεται την ευθύνη του εργοδότη για το δικό του / της συμπεριφορά και τη συμπεριφορά των παραγόντων του / της.

Σύμφωνα με το άρθρο 337 (1) του Ποινικού Κώδικα, η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί «προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας» που αποτελείται από «άσεμνες χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις» «προσβολή της αξιοπρέπειας ενός ατόμου στην περιοχή του / της σεξουαλικής ζωής της». Άσεμνες χειρονομίες συνεπάγονται σωματική επαφή (χάδια, κλπ) ενώ άσεμνες προτάσεις μπορεί να είναι προφορική ή γραπτή ή με χειρονομίες, χωρίς σωματική επαφή.Σύμφωνα με τη
παράγραφο 5 του άρθρου 337 του Ποινικού Κώδικα, όποιος προβαίνει σε μια πράξη που συνιστά σεξουαλική παρενόχληση από την αξιοποίηση ενός υπαλλήλου, συμπεριλαμβανομένων οποιονδήποτε υποψήφιο που συμμετέχει στη διαδικασία προσλήψεων, λόγω της θέσης της εργασίας του ή της, θα πρέπει να διώκονται κατ 'έγκληση και τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες έως τρία έτη. Επιπλέον, χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί σε αυτόν ή αυτήν τουλάχιστον 1.000 ευρώ. (Νόμος 3896/2010 (ενημέρωση και την τροποποίηση του νόμου 3488/2006)

Σύμφωνα με τον Νόμο Αριθ. 4808/2021 απαγορεύονται όλες οι μορφές βίας και παρενόχλησης, είτε συσχετίζονται με αυτήν είτε προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της βίας, της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Βάσει του άρθρου 2 του Νόμου 3896/2010 (Α '107) και του άρθρου 2 του Νόμου 4443/2016 (Α' 232) ως «σεξουαλική παρενόχληση» ορίζεται η σεξουαλικά ρητή συμπεριφορά ενός ατόμου που αντικειμενοποιεί ή παραβιάζει την αξιοπρέπεια ενός άλλου ατόμου και δημιουργεί ένα εκφοβιστικό, εχθρικό, ταπεινωτικό ή επιθετικό περιβάλλον. Τέτοιες μορφές συμπεριφοράς περιλαμβάνουν τη σεξουαλική παρενόχληση του Νόμου 3896/2010, καθώς και τις μορφές συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά του φύλου του ατόμου.

Οι διατάξεις για τη βία και την παρενόχληση ισχύουν όχι μόνο για εργαζόμενους αλλά και για εξωτερικούς συνεργάτες, άτομα που απασχολούνται μέσω οργανισμών, εκπαιδευόμενους, εθελοντές, πρώην εργαζόμενους, καθώς και υποψήφιους για απασχόληση. Οι εργοδότες υποχρεούνται να λαμβάνουν, να ερευνούν και να διαχειρίζονται όλες τις καταγγελίες, να βοηθούν όλες τις αρχές, να παρέχουν πληροφορίες στους εργαζομένους και να κοινοποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων αρχών στον χώρο εργασίας. Η καταγγελία μιας σύμβασης ή οποιαδήποτε δυσμενής μεταχείριση ενός προσώπου σε περιπτώσεις βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης απαγορεύεται, καθώς συνιστά αντίποινα και εκδικητική συμπεριφορά.

Ένας εργαζόμενος δικαιούται, έπειτα από γραπτή γνωστοποίηση στον εργοδότη, να εγκαταλείψει τον χώρο εργασίας για εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς μείωση μισθού ή οποιαδήποτε άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια, εφόσον πιστεύει ευλόγως ότι κινδυνεύει στον χώρο εργασίας του λόγω βιαιοπραγιών ή περιστατικών παρενόχλησης,. Πηγή:

Άρθρο 1-23 του Νόμου περί Προστασίας της Εργασίας (Νόμος 4808/2021)

 

Loading...