Ποιό είναι το οικονομικό κόστος της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας;

This page was last updated on: 2023-12-05

Η σεξουαλική παρενόχληση, εκτός από το συναισθηματικό και κοινωνικό κόστος, μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στον χώρο εργασίας. Η παρενόχληση στον εργασιακό χώρο μπορεί να οδηγήσει σε συχνές απουσίες, αυξημένο κόστος εργασιών και χαμηλότερη επίδοση και παραγωγικότητα.

A. Παραγωγικότητα:

Τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης ενδέχεται να μην μπορούν να λειτουργήσουν στο κανονικό επίπεδο της παραγωγικότητάς τους. Εάν οι δράστες εμποδίσουν την εξέλιξή των θυμάτων τους μέσα στην επιχείρηση, η επιχείρηση χάνει επειδή ο καλύτερος υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να την αναλάβει. Επιπλέον, η αντιμετώπιση συμβάντων σεξουαλικής παρενόχλησης και των επιπτώσεών τους μπορεί να διεκδικήσει χρόνο από τους διευθυντές, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ολοκλήρωση άλλων εργασιών.

B. Ηθικό εργαζομένου:

Η σεξουαλική παρενόχληση επίσης μειώνει το ηθικό του εργαζομένου. Η απειλή της παρενόχληση, το εχθρικό περιβάλλον εργασίας και η σύγκρουση και το στρες που προκαλούνται από συμβάντα σεξουαλικής παρενόχλησης μπορούν να μειώσουν δραματικά το ηθικό του εργαζόμενου.

Γ. Ρυθμός αντικατάστασης προσωπικού:

Ο ρυθμός αντικατάστασης προσωπικού μπορεί να γίνει ζήτημα. Οι εργοδότες ενδέχεται να χάσουν ταλαντούχους εργαζόμενους εξαιτίας της σεξουαλικής παρενόχλησης ή του εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος – όχι μόνο τα θύματα, αλλά και οι μάρτυρες και οι παρατηρητές, οι οποίοι πιο πιθανά θα εγκαταλείψουν έναν χώρο εργασίας λόγω των εμπειριών τους.

Οι εργοδότες ενδέχεται επίσης να επιβαρύνονται με έξοδα όπως άδειες ασθενείας, επιδόματα υγείας, χρηματικές αποζημιώσεις για τα θύματα, αλλά και νομικά έξοδα.

Γιατί οι γυναίκες κάποιες φορές δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γιατί κάποιες γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην περίπτωση που τους συμβεί. Στους λόγους αυτούς συγκαταλέγονται ο φόβος να χάσουν τη δουλειά τους, ο φόβος να στιγματιστούν,ο φόβος να μην έχουν την υποστήριξη των προϊσταμένων ή/και των συναδέλφων στον χώρο εργασίας τους, ο φόβος για βίαια ή προσβλητικά αντίποινα από αυτόν που ασκεί την σεξουαλική παρενόχληση, και ο φόβος να χρειαστεί να υποστούν μια επίσημη διαδικασία έρευνας με έναν αδιάφορο εργοδότη.

Μερικές φορές οι γυναίκες δεν κάνουν καταγγελία γιατί πιστεύουν ότι «όλοι το ξέρουν ήδη» και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.Δεν έχουν πίστη στο σύστημα, ακόμη κι αν υπάρχει κάποια πολιτική στον χώρο εργασίας ή/και ένα ισχυρό εργατικό δίκαιο για να τις προστατεύσει.

Επίσης υπάρχει ο φόβος να μην τις πάρουν στα σοβαρά ή και να τις κατηγορήσουν.Η σεξουαλική παρενόχληση δικαιολογείται μερικές φορές ως ένα «φυσιολογικό» φαινόμενο βασισμένο σε απλή σεξουαλική έλξη(π.χ.«έτσι είναι οιάντρες»).

Κάποιες φορές το θύμα κατηγορείται ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά επειδή φορούσε δήθεν «προκλητικό» φόρεμα ή εξαιτίας της συμπεριφοράς της (π.χ. «τα ήθελε κι αυτή»).

Επίσης, η σεξουαλική παρενόχληση κάποιες φορές δικαιολογείται με το σκεπτικό ότι οι γυναίκες εργάζονται σε δουλειές οι οποίες παραδοσιακά είναι για άντρες (π.χ. «αυτές είναι αντρικές δουλειές, τι δουλειά έχουν οι γυναίκες εδώ»).

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ελάχιστο κίνητρο για καταγγελία της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Loading...